Značaj cinka za imuni sistem


Cink spada u minerale, čija je uloga za normalno delovanje organizma jedinstvena. Njegov značaj ogleda se u prevenciji prehlada i infekcija ali je neophodan i za pravilan rast i razvoj.

Mineral cinka je verovatno jedan od najznačajnijih minerala koji u organizmu utiče na mnoštvo procesa a jednu od ključnih uloga igra u proteinskoj sintezi gena u DNK (Dezoksiribonukleinska kiselina). On utiče na zaceljivanje rana, zdravlje srca, prostate, pravilno funkcionisanje pankreasa i reproduktivnog sistema. Nedostatak ili nedovoljan unos cinka u organizmu, recimo, dovodi do problema u sintezi testosterona što direktno utiče na reprodukciju zbog čega se često cink naziva i mineralom potencije.

Poput hroma, cink spada u minerale kojih u organizmu ima u tragovima. S obzirom da organizam ne proizvodi cink neophodno ga je svakodnevno unositi preko namirnica koje ga poseduju ili veštačkim putem preko preparata koji ga sadrže. Namirnice bogate cinkom su prvenstveno teleća jetra, crveno goveđe, svinjsko i pileće meso, školjke, tunjevina, jaja, integralne žitarice, soja, pivski kvasac, mlečni proizvodi, seme bundeve, suncokreta, kikiriki, orasi, bademi, krastavac, luk, grašak, spanać, pasulj, paradajz, banane, jagode, kakao.

Tokom perioda povećane aktivnosti virusa i respiratornih infekcija koje izazivaju, cink pomaže u odbrani sluzokože usta i nosa sprečavajući viruse da prodru u organizam. Kao snažan antioksidans odlično utiče na zarastanje rana i pomaže u očuvanju nervnog sistema. Prekomerni unos ovog minerala, u količinama od 150 do 500 mg dnevno može da prouzrokuje poremećaj nevnog sistema.

O funkciji koju mineral cinka vrši u organizmu pogledajte sledeći video.

Podeli na Facebook!
Foto:Youtube/Dr. Eric Berg DC