Jovanka Orleanka


Jovanka Orleanka, Jeanne d'Arc, rođena je 6. januara 1412. godine u Francuskoj u mestu Domremy, danas Domremy la Pucelle. Rođena je u vreme stogodišnjeg rata koji se vodio između Engleske i Francuske od 1337 do 1453. godine.

Jovanka je bila veoma pobožna devojka bez obrazovanja koja je kao vrlo mlada pod uticajem ratnih dešavanja, kao i većina stanovnika ondašnje Francuske, osećala veliki strah i teskobu. Pod pritiskom svakodnevnih ratnih teškoća Jovanku je u jednom momentu zahvatilo jako psihotično stanje koje je kod nje izazvalo niz halucinacija. Po njenim kazivanjima, u takvom stanju pred očima su joj se ukazivali razni sveci, a pogotovo arhangel Mihajlo koji su joj govorili šta da radi i kako da podrži tadašnjeg kralja Šarla VII i otera Engleze iz Francuske.

Prilikom engleske opsade Orleana, njene grozničave psihoze i nemiri dostigli su vrhunac što je nagoni da pristupi fancuskoj vojsci. Pod takvim stanjem u borbama je ispoljila neviđeni fanatizam što je na demoralisane pripadnike francuskih jedinica i stanovništvo imalo ogroman pozitivni uticaj. Predvođeni njenom, gotovo nadljudskom željom da pobede Engleze i proteraju ih iz domovine, francuske jedinice na čelu sa njom spasili su Orlean.

30. maja 1431. godine, Katolički sud je, u procesu koji je predvodio biskup Bove Pjer Košon, kao vešticu osudio na smrt, paljenjem na lomači istog dana. Dvadesetak godina kasnije, rehabilitacijom je vraćena pod okrilje crkve.

Podeli na Facebook!
Foto:Wikimedia Commons