Jovanka Orleanka


Podeli na Facebook!
Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Jovanka Orleanka, Jeanne d'Arc, rođena je 6. januara 1412. godine u Francuskoj u mestu Domremy, danas Domremy la Pucelle. Rođena je u vreme stogodišnjeg rata koji se vodio između Engleske i Francuske od 1337 do 1453. godine.

Jovanka je bila veoma pobožna devojka bez obrazovanja koja je kao vrlo mlada pod uticajem ratnih dešavanja, kao i većina stanovnika ondašnje Francuske, osećala veliki strah i teskobu. Pod pritiskom svakodnevnih ratnih teškoća Jovanku je u jednom momentu zahvatilo jako psihotično stanje koje je kod nje izazvalo niz halucinacija. Po njenim kazivanjima, u takvom stanju pred očima su joj se ukazivali razni sveci, a pogotovo arhangel Mihajlo koji su joj govorili šta da radi i kako da podrži tadašnjeg kralja Šarla VII i otera Engleze iz Francuske.

Prilikom engleske opsade Orleana, njene grozničave psihoze i nemiri dostigli su vrhunac što je nagoni da pristupi fancuskoj vojsci. Pod takvim stanjem u borbama je ispoljila neviđeni fanatizam što je na demoralisane pripadnike francuskih jedinica i stanovništvo imalo ogroman pozitivni uticaj. Predvođeni njenom, gotovo nadljudskom željom da pobede Engleze i proteraju ih iz domovine, francuske jedinice na čelu sa njom spasili su Orlean.

30. maja 1431. godine, Katolički sud je, u procesu koji je predvodio biskup Bove Pjer Košon, kao vešticu osudio na smrt, paljenjem na lomači istog dana. Dvadesetak godina kasnije, rehabilitacijom je vraćena pod okrilje crkve.